Wat zijn veelvoorkomende scams en hoe herken ik ze?

Meld een verdachte e-mail of website door deze naar phishing@paypal.com door te sturen, dan onderzoeken wij de zaak. Verwijder de e-mail uit je Postvak IN nadat je deze naar ons hebt doorgestuurd.

De meesten van ons zijn voorzichtig als een vreemde ons op straat benadert en ons een deal aanbiedt die gewoon te mooi is om waar te zijn. Maar online zijn we veel minder voorzichtig, waardoor we sneller gevaar lopen.

Pas op voor deze veelvoorkomende scams:


Phishingmail/-bericht

Een verdachte e-mail of een verdacht bericht ontvangen of naar een nepwebsite omgeleid? Stuur de mail of het bericht naar phishing@paypal.com door en verwijder de mail of het bericht vervolgens. Wij gaan het voor je onderzoeken.

Beantwoord dergelijke mails of berichten niet, open geen links, download geen bijlagen en bel niet naar telefoonnummers die erin vermeld staan.


Scams met facturen en betaalverzoeken

Deze scams kunnen op tal van manieren plaatsvinden:

  • Je ontvangt via PayPal een factuur of betaalverzoek, maar voor een product, service of crypto dat/die je nooit hebt besteld. Betaal dan niet.
  • Je ontvangt via PayPal een factuur of betaalverzoek met een alarmerende opmerking van de scammer. In het bericht wordt jou gevraagd om het nummer van een valse klantenservice te bellen.
  • Je ontvangt een nepfactuur of betaalverzoek per e-mail, die zo is ontworpen dat deze er precies zo uitziet als een echte e-mail van PayPal.

Met deze scams wordt geprobeerd om je te overhalen geld over te maken naar een fraudeur of om je persoonlijke of financiële gegevens aan hem of haar te verstrekken. Wees op je hoede als je alarmistische berichten ontvangt met de vraag om snel te bellen om een 'probleem' op te lossen met je rekening.

Hoe je dit soort scams kunt vermijden: Als je een verdachte factuur of een verdacht betaalverzoek ontvangt, betaal dan niet. Bel ook niet naar telefoonnummers in de factuuropmerking en open geen verdachte URL's.

Meld ongegronde facturen of betaalverzoeken door in te loggen op de website van PayPal of de PayPal-app.


Fraude met voorschotkosten

Als je een aanbieding ontvangt voor gratis geld, zit er waarschijnlijk een addertje onder het gras. Doorgaans vragen fraudeurs je om een klein bedrag over te maken (voor belastingen, juridische documenten enz.) voordat ze je de miljoenen kunnen sturen die je zijn beloofd, maar in werkelijkheid zijn ze niet van plan om die miljoenen ooit aan je over te maken.

Hoe je dit soort scams kunt vermijden: Maak geen geld over naar iemand die je niet kent.


Scam met te veel betaalde bedragen

  • Een klant stuurt een PayPal-betaling die hoger is dan de aankoopprijs van de bestelling en vraagt je vervolgens om het verschil over te maken.
    • De klant vertelt je bijvoorbeeld dat hij of zij je per ongeluk te veel heeft betaald, dat het extra geld voor de verzendkosten dient, dat het een bonus voor je geweldige service is of dat het geld dient als compensatie voor de stress die hij of zij heeft veroorzaakt.
    • Misschien vraagt hij of zij zelfs om de verzendkosten over te maken naar zijn of haar vervoerder.
  • Deze scammer heeft mogelijk betaald met een gestolen creditcard, bankrekeningnummer of betaalrekening.
    • Als er een betaling op je rekening is gestort, betekent dat niet noodzakelijk dat je dat geld mag houden. Als de legitieme rekeninghouder ongeautoriseerde activiteiten meldt, kan het geld van je rekening worden opgenomen.
    • Als dat gebeurt, verlies je het geld dat je naar de fraudeur hebt overgeschreven, het product dat je hebt verzonden, de verzendkosten en je betaling.

Hoe je dit soort scams kunt vermijden:

  • Maak geen geld over naar iemand die je niet kent. Een legitieme koper betaalt niet te veel voor een bestelling.
  • Als een klant je te veel betaalt en je vraagt het verschil over te maken, overweeg dan de bestelling te annuleren. Dit is zeer waarschijnlijk frauduleus.
  • Maak geen geld over naar de valse vervoerder. Dat verzoek maakt deel uit van de scam om je geld te pakken te krijgen.


Gewonnen prijzen

Berichten waarin je wordt gevraagd een klein bedrag aan verwerkingskosten te betalen om fantastische prijzen in handen te krijgen, zijn meestal een scam. Jij betaalt de verwerkingskosten en je krijgt niets terug.

Hoe je dit soort scams kunt vermijden: Maak geen geld over naar iemand die je niet kent. Voor een legitieme prijs hoef je niet te betalen om de prijs te ontvangen.


Risicoloze beleggingen met een hoge winst

Dit soort beleggingen zijn meestal scams en omvatten berichten die dringend overkomen, zoals "Reageer snel!" voor een geweldige aanbieding.

Hoe je dit soort scams kunt vermijden: Beëindig de communicatie met deze persoon of dit bedrijf.


Valse liefdadigheidsinstellingen

Oplichters gebruiken rampen om goedhartige mensen over te halen te doneren aan valse liefdadigheidsinstellingen. Dit gebeurt meestal als er een vluchtelingencrisis, een terroristische aanslag of een natuurramp (zoals een aardbeving, overstroming of hongersnood) plaatsvindt of heeft plaatsgevonden.

Hoe je dit soort scams kunt vermijden: Verifieer de achtergrond van alle liefdadigheidsinstellingen grondig om er zeker van te zijn dat je donatie naar echte slachtoffers gaat. Gebruik bronnen om de liefdadigheidsinstellingen te controleren, zoals deze:

Wees voorzichtig als een liefdadigheidsinstelling geen website heeft. Zoek online naar fraude met voorschotten voor meer informatie over veelvoorkomende scams en hoe je deze kunt vermijden. Je kunt ook het materiaal van de FBI lezen over veelvoorkomende soorten scams. En nog belangrijker: wees online net zo voorzichtig als in de echte wereld.


Scams met verzendingen

Er zijn verschillende manieren waarop fraudeurs verzending integreren in hun scams. Zorg ervoor dat je bekend bent met het volgende:

Scams met eigen verzendservices

  • De koper vraagt je om zijn of haar koerieraccount te gebruiken omdat de koper een korting kan krijgen, een favoriete leverancier heeft met wie de koper al jaren werkt, of omdat de verzendservice van de koper goedkoper of betrouwbaarder is. In een andere variant van de scam kan de koper je ook vragen de verzendkosten over te maken naar zijn of haar gewenste vervoerder.
    • Als je de koerieraccount van de koper gebruikt, kan deze gemakkelijk contact opnemen met de vervoerder en de bestelling omleiden naar een ander adres.
    • De koper kan vervolgens een klacht openen met het verzoek om een terugbetaling, omdat de koper de bestelling niet heeft ontvangen.
    • Je kunt niet bewijzen dat de koper de bestelling heeft ontvangen en dus ben je je product, de verzendkosten en je geld kwijt.
  • Als de koper je vraagt het geld over te maken naar een valse vervoerder, kan deze je geld stelen.
    • Wanneer je het geld hebt overgeschreven, ontdek je dat de bestelling is gedaan met een gestolen kaart of bankrekening. Je kunt aansprakelijk worden gesteld voor het terugsturen van het geld naar de legitieme klant van wie de rekening is gestolen.

Hoe je dit soort scams kunt vermijden:

  • Gebruik alleen je eigen koerieraccount.
  • Maak nooit geld over naar iemand die je niet kent. Je kunt het nooit gemakkelijk terugkrijgen.
  • Als een klant je vraagt om gebruik te maken van zijn of haar verzendservice, controleer je de bestelling zorgvuldig op fraude. De klant heeft voor de aankoop mogelijk een gestolen kaart of bankrekening gebruikt.
  • Verzend het object naar het adres dat op de pagina Transactiegegevens wordt vermeld.


Scams met prepaid verzendlabels

  • Je ontvangt een bestelling van een klant die je vraagt om zijn of haar prepaidlabel te gebruiken om de verzendkosten te dekken. (De klant beweert bijvoorbeeld dat hij of zij de labels tegen een gereduceerde prijs kan krijgen.)
  • Door het label te verstrekken, bepaalt de klant de bestemming van het pakket. De klant kan het pakket dus naar een ander land, een postbus of een andere niet-traceerbare locatie verzenden.
    • Je moet de verzending naar het adres op de pagina op de pagina Transactiegegevens verzenden om in aanmerking te komen voor PayPal Verkopersbescherming.
    • Het is ook mogelijk dat het verzendlabel met een gestolen creditcard is gekocht.

Hoe je dit soort scams kunt vermijden:

  • Als de klant je vraagt om zijn of haar prepaid label te gebruiken, controleer je de bestelling zorgvuldig op fraude. De klant heeft voor de aankoop mogelijk een gestolen kaart gebruikt.
  • Accepteer geen verzendlabels van je klanten.
  • Verzend het object naar het adres dat op de pagina Transactiegegevens wordt vermeld.


Scams met het omleiden van pakketten

De koper leidt het pakket om, zodat hij of zij een klacht kan indienen met het bericht dat het nooit is ontvangen.

  • Een koper plaatst een bestelling en geeft een onjuist of nep verzendadres op.
  • De vervoerder probeert het pakket te bezorgen, maar is daartoe niet in staat.
  • De koper controleert de online volginformatie en ziet dat de vervoerder het pakket niet heeft kunnen bezorgen.
  • De koper neemt contact op met je vervoerder en vraagt deze om het pakket naar het juiste adres te verzenden. De vervoerder levert het pakket op de nieuwe locatie.
  • De koper dient vervolgens een klacht in over het niet ontvangen van het object.
    • Omdat de verzending naar een andere bestemming is gebracht, kun jij niet bewijzen dat het object is afgeleverd op het adres dat vermeld staat op de pagina Transactiegegevens.
    • De koper mag het object en het geld houden.
    • Omdat het pakket niet is geleverd op het adres dat vermeld staat op de pagina Transactiegegevens, word je niet gedekt door Verkopersbescherming.
    • Helaas ben je je product, de verzendkosten en het geld kwijt.
    • Tot overmaat van ramp moet je je vervoerder mogelijk ook extra kosten betalen voor het wijzigen van je route.

Hoe je dit soort scams kunt vermijden:

  • Neem contact op met je vervoerder en spreek af dat kopers de route van pakketten niet kunnen wijzigen.
  • Controleer het adres van de koper voordat je verzendt.
  • Verzend het object alleen naar het adres dat op de pagina Transactiegegevens wordt vermeld.


Zakelijke opportuniteiten/vacatures

Fraudeurs plaatsen nepvacatures op websites met vacatures en datingsites of versturen ze via spammail.


Scams met het opnieuw verzenden van pakketten

  • Een van de populairste thuiswerkscams is het opnieuw verzenden van elektronica, kleding en andere objecten vanuit de Verenigde Staten.
  • Je ontvangt objecten (elektronica, sieraden, kleding, enz.) per post en wordt gevraagd deze het land uit te sturen.
    • De pakketten kunnen aan iemand anders zijn gericht (het slachtoffer van de gestolen creditcard).
    • Je 'werkgever' bezorgt je het verzendlabel (ook betaald met een gestolen creditcard).
    • Je 'werkgever' vraagt je om persoonlijke gegevens, zoals je Social Security Number en bankrekeninggegevens, zodat deze je vergoeding kan overmaken via ‘directe storting’.
    • In de meeste gevallen zul je nooit betaald krijgen en heb je jezelf alleen maar blootgesteld aan fraude.
  • De meeste webwinkels verzenden objecten niet buiten het land.
    • Fraudeurs gebruiken jou als intermediair om te helpen de goederen het land uit te krijgen. Het helpt hen ook te voorkomen dat ze gepakt worden.
    • Ze gebruiken je persoonlijke gegevens om je identiteit te stelen of je rekening over te nemen.

Hoe je dit soort scams kunt vermijden:

  • Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Weet met wie je te maken hebt en verzend pakketten niet opnieuw.
  • Als je pas beseft dat je betrokken bent bij een scam als de pakketten beginnen aan te komen, weiger dan de levering of stuur de pakketten terug naar de afzender. Meld oplichting bij het Internet Crime Complaint Center of neem contact op met je Postmaster.
  • Geef nooit je persoonlijke of financiële gegevens aan mensen die je niet kent.


Scams met betrekking tot tewerkstelling

  • Iemand neemt contact met je op over een geweldige nieuwe zakelijke kans. Hij of zij heeft een werknemer of partner nodig die camera's (of een ander duur product) voor hem of haar verkoopt.
  • Scammers misleiden onschuldige en betrouwbare mensen om geld en objecten naar hen te sturen.
  • Je gebruikt het geld van de bestellingen om hun leverancier te betalen. Ze nemen vooraf contact op met de leverancier om te laten weten dat je geld aan de leverancier gaat overmaken.
  • Je werkt het adres van je PayPal-rekening bij naar hun adres. Meestal krijg je een adres te zien dat op een gewoon adres lijkt, maar het is een postbus.
  • Nadat je aan de leverancier hebt betaald, ontvang je klachten van je kopers waarin staat dat ze hun objecten niet hebben ontvangen. In plaats daarvan hebben de kopers een lege doos ontvangen (van de scammer).
  • Je neemt contact op met de leverancier. Deze laat je weten dat je partner heeft gezegd dat je geld zou overmaken voor ongemunt goud, en dus heeft de leverancier het ongemunte goud (en geen camera's) naar je PayPal-rekeningadres verzonden. Je herinnert je dat je partner je vroeg om je PayPal-rekeningadres te wijzigen naar zijn of haar adres, zodat je partner het goud kon oppikken.
    • Je hebt de leverancier betaald voor de camera's, dus je dient een klacht in tegen de leverancier. Helaas verneem je dat je mogelijk aansprakelijk bent voor het geld, aangezien de leverancier de goederen heeft geleverd op jouw PayPal-rekeningadres.

Hoe je dit soort scams kunt vermijden:

  • Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Weet met wie je te maken hebt.
  • Vermeld nooit het adres van iemand anders op je PayPal-rekening.
  • Verifieer je leveranciers en maak geen geld over naar iemand die je niet kent.
  • Verzend objecten alleen naar het adres dat op de pagina Transactiegegevens wordt vermeld.
  • Wees op je hoede als je wordt gevraagd om veel pakketten naar het buitenland of naar dezelfde postbus te verzenden.

Andere veelvoorkomende scams:

Klik op de volgende externe links voor meer informatie over bekende fraude en hoe je kunt voorkomen hoe je deze kunt voorkomen: 

Zie je een betaling die je niet hebt geautoriseerd, stel ons hiervan dan direct op de hoogte via het Actiecentrum.

Meer manieren waarop we je kunnen helpen

Als je cookies accepteert, gebruiken we ze om je ervaring te verbeteren en aan je voorkeuren aan te passen. We gebruiken ze ook om onze partners in staat te stellen gepersonaliseerde advertenties van PayPal te laten zien wanneer je andere sites bezoekt. Cookies beheren en meer informatie